Nischka: bijtincidenten voorkomen en vriendelijk zijn tegen vreemden

Hermine komt met haar Nischka, een éénjarig cocker teefje, bij mij langs voor een individuele les aangezien Nischka allerlei probleemgedrag begint te vertonen. 

Nischka blaft naar mensen en andere honden op straat en wanneer zij onder een stoel zit, gromt zij vervaarlijk en valt ze uit naar al wie voorbijkomt. 

Nochtans is Nischka zorgvuldig gefokt en nadien goed gesocialiseerd, dus het is eigenaardig dat zij zo’n asociaal gedrag stelt.

Voor sommige baasjes is het moeilijk om een leider te zijn

Hermine is een hele lieve dame. Zij heeft nog een andere cocker die al 15 jaar oud is en met deze heeft ze nooit problemen gehad. Ze begrijpt dan ook niet goed waarom Nischka zo negatief evolueert. Ik begeleid Hermine om een betere leider voor haar hond te zijn maar dat is echt niet makkelijk voor haar want van nature uit is zij zelf niet iemand die het leiderschap opneemt. 

Leider zijn zit ‘m in veel kleine zaken en ook in de manier waarop je handelt, bijvoorbeeld de snelheid en de directheid van je reactie wanneer een hond ongewenst gedrag stelt. Ik geef de baasjes wel een aantal tips mee maar niet iedereen heeft de mogelijkheden om even consequent en correct  te reageren. Als hondentrainer ben je meer gewend om op de kleine details te letten.

Er komt dan ook weinig verandering in het gedrag van Nischka en Hermine beslist om haar op bootcamp te brengen.

Waarom blaft en fixeert Nischka aan de lijn maar is ze sociaal als ze losloopt?

Alhoewel Nischka er heel schattig uitziet, is het best wel een pittige dame. Zij is gewend om bij haar baasje alles te regelen en zeker buiten op de wandeling gaat ze veel lawaai maken om alles en iedereen van hen weg te jagen. Hermine denkt dat het is omdat zij bang is maar volgens mij stelt Nischka dit gedrag eerder vanuit een territoriale motivatie. 

Wanneer zij aan de lijn hangt en ze verplaatst zich samen met de baas, is dit voor de kleine cocker een verplaatsbaar territorium en dat wil ze verdedigen. Immers, wanneer Nischka los loopt bij andere honden of in de buurt van mensen, doet ze heel normaal en stelt ze zich zelfs sociaal op. Het is dus heel belangrijk dat ze in de toekomst niet meer voor, maar wel naast de baas loopt. 

Nischka heeft een duidelijke expressie op haar snuitje, wanneer ze in de foute stemming komt, krijgt ze valse, harde ogen en fixeert ze naar de hond of de persoon in de verte. Als ze naast je loopt, kan je die ogen niet echt zien maar je ziet wel aan haar hoofd dat ze dat doodstil houdt, gericht op de ‘belager’ in de verte. Dan is het direct het moment om al te laten weten dat je dat niet wil, nog voor ze begint

Bijtincidenten voorkomen!

Wanneer je op een stoel gaat zitten, legt Nischka zich er direct onder en dan krijgt ze ook weer rare ogen waarbij er onderaan een wit randje te voorschijn komt. Ze komt dan in een agressieve stemming, ze gromt en is klaar om uit te vallen. Momenteel heeft Nischka nog niemand gebeten maar wanneer hier niets aan gedaan wordt, gaat dat met de tijd wel gebeuren denk ik. Dergelijke
honden komen dan vaak vanonder de stoel als een duiveltje uit een doosje om te knappen in de enkel van de voorbijganger.

Een man gaat naar de dokter en zegt ‘dokter het doet hier pijn als ik duw’. De dokter zegt dan ‘niet meer duwen, dat is dan 500 frank’. Het mopje is al zo oud dat het nog stamt uit de tijd van de frank…  Je zou kunnen zeggen, als Nischka dit gedrag vertoont als ze onder een stoel ligt, ja vermijd dan gewoon dat ze onder een stoel gaat liggen dan is het toch opgelost? Maar het is niet zo eenvoudig. 

Nischka heeft een natuurlijke aanleg om bezitsdrang op de plaats te ontwikkelen. Dat wil zeggen dat ze de neiging heeft om een plaats te gaan verdedigen. Momenteel is dat nu nog alleen onder een stoel maar ze kan het ook krijgen in een bench, een mand of zelfs gewoon eender welke plaats waar ze even vertoeft. We moeten er voor zorgen dat ze niet in die foute gemoedstoestand komt en dat ze leert dat ze er voordeel bij heeft om het gedrag niet te stellen.

Goed gedrag belonen en snoepjes verdienen van vreemde mensen

Een gemoedstoestand zou je kunnen omschrijven als een stemming die gestuurd wordt door één of meerdere gevoelens, afhankelijk van de omstandigheden en het moment. Als een mens of dier vaak in een bepaalde gemoedstoestand verkeert, kan het op de duur een vast gedragspatroon worden. Het is dus heel belangrijk dat er intensief gewerkt wordt aan dit probleem want nu is Nischka nog jong en is de foute gewoonte nog makkelijker te veranderen dan wanneer ze ouder is. 

Ik ga met Nischka naar markten, hondenscholen, tavernes en allerlei cafetaria. Nergens mag ze mij verdedigen en nergens mag ze onder een stoel gaan liggen; Wanneer ik ergens zit, leer ik haar dat ze nu en dan een snoepje kan verdienen als ze gezellig en met open blik naast mij zit. Ze leert dus dat verdedigen niet aangenaam is en sociaal zijn wel.

Ook vraag ik aan allerlei vreemde mensen om haar snoepjes te geven. Zo ziet ze dat vreemde mensen geen bedreiging vormen maar juist een bron kunnen zijn van aangename dingen zoals snoepjes en knuffels.

Hondentrainer zijn is een hondenstiel

Op het einde van de laatste intensieve trainingsdag, ga ik even iets drinken op een terrasje want dat heb ik nu toch wel verdiend vind ik. Het letten op de hondentaal om te voorkomen dat er iemand gebeten wordt, is best een verantwoordelijke job. En als je zelf in balans wil blijven, moet je ook op tijd en stond ontspannen.  Een bekende ziet mij daar zitten met een inmiddels relaxte en vrolijke Nischka en hij zegt ‘Ha noem jij dat honden trainen? Zo’n job zou ik ook wel willen! ‘ 

Hij weet natuurlijk niet dat ik nog steeds alert moet zijn en dat ik heel de tijd Nischka in het oog moet houden om te vermijden dat zij terug snode plannetjes smeedt. Wanneer ik zie hoe goed Nischka geëvolueerd is, ben ik weeral blij dat ik dit waardevolle hondenleventje in de goede richting kan sturen. Zonder de training was Nischka misschien echt een valse hond geworden die nooit meer mee mocht gaan wandelen.

Eind goed al goed

 Op het einde van het bootcamp is er bijna niets meer te merken van Nischka’s foute gedrag. Zij is vrolijk en uitbundig en gedraagt zich aan de lijn even sociaal als los. 

Ik verheug mij al op het gezicht van Hermine wanneer we samen de filmpjes van de training gaan bekijken. Ik zal nog uitgebreid uitleggen hoe ze het nieuwe gedragspatroon kan behouden en dan is het aan haar, dan zal zij Nischka verder moeten begeleiden…
WAAIER hondedntaal

GRATIS PDF

Hondentaal: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen

*Vul je e-mail adres hierboven in en ontvang de pdf vol hondeninfo meteen in je inbox.

Meer blog posts

Leave a Comment