Laat Corona de socialisatie en opvoeding van je lieve viervoeter niet in de weg staan! Tips.

Nu we afstand moeten houden van elkaar en onze sociale contacten beperkt worden, merk ik dat honden voor veel mensen des te belangrijker worden. Honden hebben van nature veel emotionele mogelijkheden en ze kunnen een nauwe band met hun mensen aangaan… Het is niet voor niets dat er veel mensen nu een hond in huis hebben genomen. Misschien hunkerden ze er al lang naar om een hondenmaatje in hun leven te hebben en zagen ze nu hun kans schoon om de stap te zetten.

In mijn praktijk komen er echter al regelmatig mensen langs met slecht gesocialiseerde honden omdat ze door corona beperkt waren in hun vrijheid en niet de gelegenheid hadden om hun pup voldoende te socialiseren. Met een beetje creativiteit kan je echter de schade zoveel mogelijk beperken. Heel belangrijk want je hond is maar één keer jong en dus maar één keer heel beïnvloedbaar. Ook herplaatsertjes nemen in de eerste weken van hun nieuwe thuis heel wat indrukken op en trekken daar conclusies uit. We moeten van deze periode gebruik maken om hen voor te bereiden op een leven als ideale huishond. Als we deze belangrijke tijd laten voorbijgaan, draagt hij daar misschien levenslang de gevolgen van.

Honden gaan maar 1 keer doorheen ontwikkelingsfasen

Kinderen doorlopen op 18 jaar tijd allerlei ontwikkelingsfasen : ze zijn baby, dan peuter, kleuter, tiener, puber en uiteindelijk volwassen. Ook onze honden gaan door zo’n fasen nl. eerste en tweede socialisatiefase, fase van de instincten, puberteit en volwassenheid. In elke fase heeft een hond bepaalde zaken nodig en wanneer hij die op dat moment niet krijgt, kan dat levenslange gevolgen hebben. De belangrijkste fase is de socialisatie, dan is het echt nodig dat je hond op dat moment voldoende prikkels krijgt, hij ervaringen kan opdoen, hij ken leren leren. Wanneer deze cruciale fase van je hond net in coronatijd valt, moet je toch trachten om hem te geven wat hij nodig heeft. Als je niet voldoende met hem de wereld gaat verkennen, kan dit ertoe leiden dat hij de rest van zijn leven angstig is. En dat is dan een angst waaraan jammer genoeg niet veel meer te doen valt.
 

Jonge pups moeten leren dat bekende en vreemde mensen ok zijn

Onze bubbels zijn beperkt maar gelukkig kunnen de mensen van onze bubbel toch op bezoek komen zodat je pup leert dat het de normaalste zaak ik dat er mensen binnenkomen. Die mensen brengen allerlei geuren van de buitenwereld mee en wanneer de pup door hen geknuffeld wordt, leert hij dat zowel de mensen als die geuren ok zijn. Wanneer je op straat gaat wandelen met een flexi en je ontmoet daar vreemde mensen die toch contact willen maken met je pup, laat dit dan toe. Zelf kan je op afstand blijven staan terwijl je pup toch tot bij de mensen gaat. Ga zeker voldoende wandelen in een stadse omgeving, daar zie je vaak mensen van andere continenten met andere klederdrachten. Pups moeten ook de kans krijgen om met kinderen van allerlei leeftijden om te gaan. Een kleuter ziet er anders uit en ruikt anders dan een tiener. Misschien heb je nu zelf geen kinderen maar komt er later een buurmeisje in je leven of misschien krijg je zelf kinderen of kleinkinderen. Als je hond voldoende contacten kan leggen, kan hij leren dat mensen en kinderen ok zijn en dat hij geen angst hoeft te hebben. Want angst kan later uitmonden in angstagressie zoals bvb blaffen of uithalen.

HONDENTAAL: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen!

 

GRATIS PDF: de belangrijkste signalen van je hond die we vaak misverstaan en hoe er op inspelen om een uitstekende band te creëren.

+ BONUS: interactieve hondentaal checklist 

Gelukt! Kijk snel je (spam)-inbox na en bevestig je e-mail adres 📩

Vul hierboven je gegevens in en ontvang meteen de gratis pdf in je (spam)-inbox!
*Je gegevens zijn veilig.

 

Sociale vaardigheden oefenen met andere honden

Wanneer een pup minstens 12 weken is, moet hij de kans krijgen om met andere honden te spelen zodat hij de hondentaal kan onderhouden en hij zijn sociale vaardigheden kan oefenen. Je kan naar een hondenweide gaan en perfect afstand houden van de andere hondenbaasjes, terwijl de honden toch lekker kunnen ravotten. Vraag altijd wel eerst vooraleer je op de weide gaat of de honden sociaal zijn en ze correct zijn met pup

Je hond opvoeden en trainen

Niet alleen jonge pups maar ook oudere honden kunnen vaak nog goed opgevoed worden. Wanneer je hond (nog) niet aan je verwachtingen beantwoordt, stel het dan niet uit om aan de slag te gaan met zijn gedrag. We weten niet hoe lang corona in ons leven zal blijven en of we er wel ooit vanaf raken. Dus we moeten niet bij de pakken blijven zitten. Het leven is te kort om dagdagelijks om te gaan met gedrag dat je stoort want met de nodige kennis kan je je hond vaak op korte tijd bijsturen. 

Hondenscholen zijn terug open en met respect voor de afstand en een mondkapje kan je terug in (kleine) groepen trainen.

Voel je je veiliger in individuele lessen, dan kan dit ook. Zelf geef ik momenteel les in een groot open poolhouse achter een plexischerm en met mondmasker wanneer we praktijk doen. Wil je liever in alle veiligheid thuis trainen dan kan ik je ondersteunen via online sessies of ontdek meer over mijn online cursus ‘basisgehoorzaamheid’.

Veel succes!

Meer blog posts

1 comment

Els 26 januari 2021 - 11:14

heel interessante info!!

Reply

Leave a Comment