Samen met je hond in tijden van de Coronacrisis. Tips!

Honden voelen elke verandering in ons gedrag aan dus ongetwijfeld merken ze dat er iets aan de hand is. We kunnen hen niet uitleggen wat er gebeurt maar met de volgende tips kunnen we hen wel in balans houden :

1. Tracht om je hond voldoende beweging te geven.

Gelukkig mogen we met de nieuwe maatregelen toch nog onze hond uitlaten. Door te bewegen maakt je hond feromonen (positieve hormonale stoffen) aan waardoor hij zich goed voelt.  Wie  niet meer kan/mag gaan werken heeft plots veel tijd en dit kan je deels in je hond investeren. Mensen die er voor kiezen om niet meer buiten te komen, kunnen bijvoorbeeld zoekspelletjes  doen, hem op een loopband te laten lopen als je die hebt, met een balletje spelen, hem  laten puzzelen e.d. Het is heel belangrijk dat je hond zijn driften nog kan afreageren. Bied dit wel aan als jij het wil en ga er niet op in als hij jou uitnodigt. Anders heb je de kans dat hij je binnenkort te pas en te onpas komt stalken.

2. Probeer om jonge pups verder te socialiseren.

Hoe kan je nu socialiseren als we verondersteld worden om zo weinig mogelijk met andere mensen in contact te komen ? Socialiseren is meer dan omgaan met mensen en andere honden. Jonge pups moeten bijvoorbeeld ook leren dat lawaai geen probleem is dus start je grasmachine, laat de stofzuiger blazen, prik met een speld in een ballon, sla met een pollepel op een kookpot en gooi dan telkens een snoepje in zijn richting. Zo zal hij leren dat het lawaai gevolgd wordt door iets positiefs. Kijk eens in je kast of je een pruik of een rare hoed vindt, kom er dan de kamer mee binnen en geef je pup een snoepje. Hij zal binnenkort niet opkijken van rare figuren. Misschien heb je nog een groot pluchen beest op zolder liggen, breng het naar de pup en maak wat rare geluiden…. Stel dat hij er iets of wat bang van is, tracht hem dan duidelijk te maken dat het ok is. En ook buiten kan je ook zonder andere mensen trachten om je pup te wennen aan allerlei dingen. Ga vlak bij een koe of een paard staan en geef de pup de kans om goed te kijken en te snuffelen. Hij zal dit opnemen in zijn geheugen en de herinnering zal altijd blijven. De socialisatieperiode is beperkt, als je de pup niet tijdens de eerste weken van zijn leven met allerlei situaties in contact brengt, kan hij angst ontwikkelen die hij misschien levenslang zal behouden.

3. Hou je kinderen in het oog wanneer ze met de hond spelen en leg uit dat er ook momenten van rust moeten zijn.

De volgende weken zijn je kinderen meer thuis dan anders. Dat kan een voordeel maar ook een nadeel zijn; grotere kinderen die leuk met je hond spelen, kunnen hem bezig houden en hij zal dan nadien ook lekker moe zijn. Na een speelsessie moet je hond echter kunnen rusten anders kan hij op de duur geïrriteerd raken. Als je kleine kinderen hebt die normaalgezien niet zo veel bij de hond zijn, zet dan eventueel een hekje zodat ze een deel van de tijd gescheiden zijn van elkaar. Laat ze enkel bij elkaar als je een oogje in het zeil kan houden. Want bijtincidenten kunnen we zeker nu – en anders ook – missen !

 

4. Blijf trainen als je dat voorheen ook deed.

Hondenscholen zijn gesloten dus tracht andere manieren te vinden om je hond te trainen, wees creatief. De basisoefeningen zoals een hond leren zitten, liggen en blijven kan ook in huis. Als hij die al kent, kan je  hem bijvoorbeeld allerlei nieuwe woorden aanleren zoals bijvoorbeeld de namen van zijn speeltjes. Ook het aanleren van kunstjes kan een aangename manier zijn om hem te stimuleren. Dit alles oefent zijn brein, eens we terug normaal kunnen functioneren zal je hond klaar zijn om andere zaken te leren die alleen in groep kunnen. Als je helemaal niets met hem doet, zal hij zich achteraf moeilijk kunnen concentreren want dan is hij dit niet meer gewend.

5. Vraag aan andere mensen om je hond niet te aaien.

Wanneer iemand die besmet is je hond aait, kan het virus tijdelijk op zijn vacht of huid overleven. Hij zal het dus niet zelf krijgen maar hij kan het wel gedurende beperkte tijd doorgeven. Er zit niets anders op dan contact te vermijden gedurende een periode. Het is vervelend maar bedenk dat er aan een pandemie ook een einde komt. Hoe beter we nu afstand houden, hoe minder hoog de piek van besmettingen zal zijn en hoe sneller we weer vrij en vrolijk samen met andere hondenliefhebbers van onze viervoeters kunnen genieten!

Meer blog posts

Leave a Comment