Waarom trekt je hond aan de lijn? Ontdek het nu

Honden zijn niet geboren aan een leiband. Mooi aangelijnd meewandelen is dus geen natuurlijk gedrag maar kan wel perfect aangeleerd worden. Wanneer je begrijpt waarom je hond aan de lijn trekt is het al veel makkelijker om hem duidelijk te maken dat hij niet mag trekken.

1. Honden zijn van nature dravers

Ons wandeltempo is voor de gemiddelde hond eigenlijk net te traag. Om die reden lopen honden vaak mooier mee wanneer je aan het joggen bent dan wanneer je wandelt. De hond zit dan in de kadans van het lopen en zal minder de neiging hebben om naar links en naar rechts te trekken. Natuurlijk is het zo dat hij zich aan ons tempo zal moeten leren aanpassen, ook al ligt een iets sneller tempo hem beter.

2. Veel honden begrijpen niet dat ze niet mogen trekken

Al van toen ze een pup waren hebben mensen de hond gevolgd als de lijn op spanning stond en zo denkt hij dat hij mag trekken. Door de hond te belonen wanneer hij naast je loopt en hem te ontmoedigen als hij trekt, zal hij na verloop van tijd leren om met een losse lijn te wandelen. Dit moet wel consequent aangeleerd worden want als jijzelf of iemand anders het trekken soms toch toelaat, leert hij het nooit. Elke centimeter dat een hond kan trekken is een beloning want hij raakt waar hij wil.

3. Je hond heeft te veel energie

Wanneer je hond te veel energie heeft, neemt zijn instinct het over en kan hij eenvoudigweg niet rustig naast je lopen. Hij moet dan eerst kunnen rennen, springen en spelen om de overschot aan energie en de jachtdrift kwijt te raken. Pas dan kan hij zich concentreren op wat jij hem wil duidelijk maken. Niet trekken vraagt inzicht en zelfbeheersing van de hond en daar komt hij pas aan toe wanneer hij niet meer de drang voelt om te rennen. Het kan zijn dat je je hond dus een drietal dagen heel veel moet laten lopen bijvoorbeeld op een omheinde hondenweide vooraleer je nog maar aan de training kan beginnen.


4. Te weinig aandacht voor hun baas

Een jonge pup kijkt nog veel naar omhoog omdat hij geleerd heeft dat de mens eten brengt maar wanneer je het omhoog kijken niet bevestigt (bijvoorbeeld door een snoepje) zal de hond zich hoe langer hoe meer op de omgeving gaan richten. Daar is immers veel te zien en te snuffelen. Als je wil leren dat de hond niet aan de lijn trekt, zal je terug goed moeten oefenen om meer met jou bezig te zijn. Het kan dan helpen om hem te bevestigen met je stem of met een snoepje wanneer hij naar jou kijkt.


5. Angstige honden willen vluchten

Bange honden willen zichzelf in veiligheid brengen en trekken daarom aan de lijn. Dit gedrag is heel erg gestuurd door het instinct. Een bange hond kan niet leren want hij is in overlevingsmodus en wil zichzelf in veiligheid brengen. Je kan zo’n hond best dicht bij jou nemen en niet toelaten dat hij van links naar rechts trekt. Door hem telkens weer vanop afstand in contact te brengen met datgene waarvan hij bang is, kan het zijn dat de angst afneemt en dat je achteraf nog kan werken aan het trekgedrag.

6. De meest honden willen leiding nemen.

Zo kan er competitie ontstaan tegenover de eigenaar of tegenover andere honden die ook meewandelen. De hond wil zogezegd ‘kop trekken’. Hij wil dus vooraan lopen om te laten zien dat hij aan de leiding is. Bij dergelijke honden helpt het om duidelijk te maken dat jij de leider bent.

7. Markeergedrag lokt trekken uit

Honden die op de wandeling overal kleine plasjes doen, zijn bezig met het afbakenen van hun terrein. Ze gaan dan intensief overal snuffelen om te checken waar er andere honden gemarkeerd hebben en vaak plassen ze hier dan over. Zeker seksueel actieve honden gaan dit gedrag extreem vertonen omdat ze op die manier denken een sekspartner te kunnen vinden. Als eigenaar kan je dit gedrag beter niet toelaten. Je kan reu’s en teven perfect leren om in het begin en op het einde van de wandeling een keer te plassen op bevel. En verder hoeft er niet geplast te worden.

8. Gebruik van het foute materiaal

Door gebruik van halsband en leiband die niet bij je hond past, kan het zijn dat je het trekken nooit onder controle krijgt. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe sensitief je hond is en op welk soort band hij het beste reageert.
Wanneer je weet wat de oorzaak is van het trekgedrag en je hebt wat kennis over hoe je een hond het trekken kan afleren, is het niet zo moeilijk en kan een hond die al jarenlang aan de lijn trekt zelfs nog leren om mooi naast te lopen. Wanneer het je zelf niet lukt, ga dan te rade bij een deskundige hondentrainer of gedragstherapeut die samen met jou kan uitzoeken wat er aan de hand is en die kan tonen hoe je best te werk gaat.

Veel succes!

Meer blog posts

Leave a Comment