0
Your Cart

HONDENFOBIE

In het gedragscentrum in Minderhout of Wijnegem

Alhoewel hondenfobie of angst voor honden moeilijk te overwinnen lijkt, valt dat via behandeling heel goed mee. Als je niet begrijpt waarom een hond doet wat ie doet dan weet je niet wat hij van plan is. Door de hondentaal te leren kennen, zal je weten waar een hond mee bezig is en wat hij gaat doen. En dan is angst niet meer nodig. Door geleidelijk aan met honden in contact te komen, treedt er gewenning op… wat eerst moeilijk leek, gaat op de duur vanzelf.

Ja, het vraagt wel wat moed om echt aan de slag te gaan en te werken aan je angst maar achteraf zal je zo blij zijn dat je er voor gegaan bent !  Want je zal terug volop kunnen genieten zonder steeds geconfronteerd te worden met het idee dat er honden zullen zijn. Na de therapie kan je terug zorgeloos wandelen op het strand, kuieren in een park, op bezoek gaan bij vrienden of familie met honden. Het zal je niet meer kunnen schelen of er nu een hond is of niet want je zal geleerd hebben om snel in te schatten wat voor een hond er is en hoe je er best mee kan omgaan.

Wat kan je verwachten?

Wanneer je voor het eerst naar mij toe komt, kan je er op rekenen dat je niet onverwachts met honden in contact komt. Als je aanbelt, kom ik naar je toe en gaan we samen naar de therapiekamer. Onderweg zal je misschien wel honden horen maar er lopen geen honden los.

In een eerste gesprek ga ik een aantal vragen stellen zodat ik je kan leren kennen en leg ik ook uit hoe ik te werk ga. Ik ben voorstander van een zachte aanpak waarbij ik ervoor zorg dat je stap voor stap honden leert kennen en leert vertrouwen. Zo kan je bijvoorbeeld in het begin veilig vanachter een hekje naar een hond kijken waar ik aangelijnd mee rondstap. Er zal nooit onverwachts een hond naar je toe komen, je weet altijd op voorhand wat we gaan doen. Ieder persoon heeft zijn eigen tempo en dat respecteer ik. Hoeveel sessies er nodig zijn, hangt af van de ernst van je angst en van de manier waarop je leert.

Eens je vertrouwd bent met de therapiehonden, ga ik je leren hoe je kan omgaan met vreemde honden die bijvoorbeeld in een park op je komen toegelopen of honden van bekenden waar je op bezoek gaat. Nu kan je je misschien nog niet voorstellen dat je zo’n situatie zonder angst tegemoet kan treden maar eens je de eerste stappen doorlopen hebt, begin je in te zien dat alle honden eigenlijk hetzelfde zijn. Wanneer je op de juiste manier reageert, gaan ze je begrijpen en kan je duidelijk maken dat ze je met rust moeten laten. Van mij hoef je nooit een hond aan te raken want dat is uiteindelijk in het dagelijkse leven niet nodig.

Hoeveel sessies heb je nodig?

Iedereen is anders. Sommige mensen komen slechts een paar keer en voelen dat de angst snel wegebt, Bij anderen zijn meer sessies nodig.

Als psychologe help ik je je angst te overwinnen.

Wanneer je bang bent voor honden ben je waarschijnlijk op zoek naar iemand die je hierin op een aangename manier kan begeleiden. Wel, als psychologe heb ik heel wat kennis opgedaan om je stap voor stap te helpen zodat je je angst kan overwinnen. Samen gaan we op zoek naar de technieken die jou zo goed mogelijk in dit proces kunnen laten groeien zonder dat je je geforceerd voelt.

Mensen helpen is altijd mijn passie geweest. Ik zie zo graag hoe iemand meer in balans komt door kennis op te doen en hindernissen te overwinnen om zo gelukkiger te worden. Bij de behandeling van mensen met een hondenfobie kan ik mijn beide passies met elkaar combineren nl. mensen en honden.

Jarenlang werkte ik als gezinsbegeleidster in de pleegzorg, waar ik kinderen begeleidde die geplaatst waren door de jeugdrechtbank. Deze kennis gebruik ik om in te schatten wat een kind ervaart in het contact met honden.
Ik ben een vriendelijke invoelende persoon en streef er naar om mensen op een zachte manier te begeleiden in hun proces om minder bang te zijn.  Jaren geleden ontwikkelde ik zelf vliegangst en ik overwon ze ook door mij te laten begeleiden. Ik weet dus wat het is om bang te zijn.

Sommige therapeuten gebruiken een harde exposure therapie waarbij de client plots in contact wordt gebracht met meerdere hevige honden maar dat doe ik niet. Waarom zou je op deze manier te werk moeten gaan wanneer het ook rustig en aangenaam kan ?

Tarief (incl.btw):

•  Therapiesessie hondenfobie: 75 euro (60 min)

Als psychologe help ik kinderen en volwassen met de behandeling van hondenfobie om hun angst voor honden te overwinnen.
 

Sessies zijn mogelijk in het gedragscentrum te Minderhout of Wijnegem.

*Het exacte adres krijgt u na bevestiging van de afspraak.
Bij annulering, gelieve minstens 24uur op voorhand telefonisch te verwittigen. Zoniet zal het volledige bedrag toch worden aangerekend

succes verhalen

De hondentherapie heeft me heel erg geholpen. Vooral met het oog op gewoon te kunnen doen in dagdagelijkse situaties begon ik met een klein hartje aan de sessies. Mijn angst niet doorgeven aan mijn toekomstige kindjes was een bijkomende motivatie. Keer na keer voelde ik me sterker worden. An begeleidde me op een erg begripsvolle maar toch stimulerende manier. Dit heeft me geholpen. Een praattherapie hielp me niet van mijn angst, de doe-therapie van An des te meer. De foto’s die we maakten liet ik erg trots aan mijn naaste omgeving zien. Hun positieve en verbaasde reacties gaven me de moed om verder te doen…
Katrien
Sinds ik de behandeling voor hondenfobie bij An heb gevolgd, is mijn leven helemaal veranderd want ik ben niet meer bang. Ik heb zelfs geen probleem meer om voor mijn studie samen te werken met de hondenbrigade van de politie. De Mechelse herders daar zijn opgeleid om de patrouilles te versterken. Ik had dit nooit kunnen doen als ik niet bij An was komen aankloppen. Die paar sessies die ik bij haar volgden maken nog elke dag een immens verschil voor mij !
Gaia
Onze dochter Annelyn was van kleinsaf bang voor honden, terwijl er nooit iets gebeurd is wat die angst kon verklaren Na een lange zoektocht zijn we terechtgekomen bij An, zij zag het zitten om met Annelyn aan de slag te gaan. Ik weet nog dat we de eerste keer in haar kantoortje zaten en Annelyn alleen van achter het raam durfde te kijken naar Witse…. Heel stapsgewijs, en alleen als Annelyn het zag zitten, ging An steeds een stapje verder… Wat waren we trots toen Annelyn na enkele sessies met Witse aan de leiband durfde te wandelen. We zijn daarna nog enkele keren geweest om ook met andere honden te trainen. Ondertussen zijn we heel wat jaartjes verder en kunnen we alleen maar zeggen dat Annelyn het nog steeds goed doet in de buurt van honden. Nee, ze zal de honden niet aaien, maar het is zalig om te zien dat ze nu gewoon ontspannen is als er een hond in haar buurt is. Ze zal niet meer wegblijven bij vriendinnetjes of familie omdat er een hond is. Het was voor ons ook heel fijn om tips van An te krijgen, hoe wij als ouders konden meewerken aan dit proces. Hoe vaak hadden wij en anderen tegen Annelyn gezegd : ‘je hoeft niet bang te zijn’, ‘hij bijt niet’… Annelyn hoorde alleen maar ‘bang’ en ‘bijten’, wat eigenlijk alleen haar angst versterkte… We hebben vaak gedacht, hadden we dit maar eerder gedaan…
mama van Annelyn