0
Your Cart

Hoe vernieling voorkomen. 5 manieren om je hond beweging te geven.

Honden zijn roofdieren die normaalgezien per dag veel energie besteden aan het vangen van prooien om te overleven. Wanneer wij een hond in huis nemen, geven we hem eten maar daarmee is de kous niet af. Hij moet nu weliswaar niet meer op jacht gaan om zijn eten te vangen maar het instinct weet dit niet en blijft aan de hond de boodschap geven dat hij actief moet zijn en dat hij moet jagen.

De energiedrang is afhankelijk van het ras en ook van het individu. Honden uit werklijnen staan genetisch nog dichter bij hun oorspronkelijke taak en zullen normaalgezien meer behoefte hebben om af te reageren dan honden uit showlijnen die vooral gefokt zijn om mooi te zijn en zich op een show rustig te gedragen.

Wanneer je jouw hond onvoldoende de kans geven om zijn energie kwijt te raken, zal hij zelf manieren zoeken om dit te doen en dat kan resulteren in ongewenst gedrag zoals putten graven, vernielen, blaffen en dergelijke. Deze behoefte aan afreageren van energie kan je niet afleren, je kan het enkel kanaliseren dwz je kan een aanvaardbare manier (een kanaal) zoeken waarop de hond zijn energie kwijt kan. Hier vijf goede manieren hoe je je hond beweging kan geven om vernieling te voorkomen.

1. Met je hond gaan wandelen

op stap gaan met je hond is een zeer geschikte manier om de hond te laten afreageren want het is niet te belastend voor het lichaam. Gewoon stappen belast de spieren en de gewrichten niet te erg en doordat het tempo niet te hoog ligt, heeft de hond de tijd om te snuffelen. Wandelen heeft dus als effect dat de hond niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk kan afreageren. De hond op een loopband laten stappen kan uitzonderlijk een alternatief zijn maar hierbij gaat de hond vooral lichamelijk afreageren terwijl hij geestelijk niet wordt uitgedaagd. Zeker wanneer hij de loopband goed kent kan het saai worden.

2. Je hond laten apporteren

Als je de hond laat apporteren, kan hij een taak uitvoeren : hij moet de bal gaan halen, ,weer terugbrengen en aan je afgeven. Het is goed voor het leiderschap want jij bepaalt wanneer je gooit en ook het teruggeven van de bal benadrukt dat je de leider bent. Jij brengt de bal tot leven, wanneer de hond hem vastheeft beweegt de bal niet meer maar jij kan hem bij de volgende worp weer in beweging dus tot leven brengen. Aan apporteren zijn echter ook nadelen verbonden : Ten eerste is het belastend voor de pezen en de gewrichten. De hond moet immers telkens snel vertrekken, remmen, de bal vangen, omdraaien en terug rennen. Dit kan blessures of op termijn slijtage geven. Ten tweede kan het zijn dat de hond zo in de ban raakt van het apporteren dat hij helemaal ‘ballengek’ wordt. Hij wordt als het ware verslaafd aan het rennen achter de bal omdat er op dat moment endorfines vrijkomen in zijn hersenen die hem een positief gevoel geven. Voor honden die heel veel met ballen spelen kan je best geen tennisballen gebruiken want de fluo stof die op de ballen zit, is giftig en in combinatie met het zand dat eraan hangt, slijten de tanden af. Er zijn in de handel ballen te koop die dit negatieve effect niet hebben.

3. Je hond laten spelen met andere honden

Nog een manier om energie kwijt te raken is spelen met andere honden. Natuurlijk veronderstelt dit dat de hond sociaal is opgevoed en dat hij wel degelijk met andere honden wil spelen. Ook hier is het opletten geblazen voor blessures. Voor energieke honden die fel bewegen en gekke sprongen maken tijdens het spel is er ook een zekere belasting voor het lichaam aanwezig.

HONDENTAAL: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen!

 

GRATIS PDF: de belangrijkste signalen van je hond die we vaak misverstaan en hoe er op inspelen om een uitstekende band te creëren.

+ BONUS: interactieve hondentaal checklist 

Gelukt! Kijk snel je (spam)-inbox na en bevestig je e-mail adres 📩

Vul hierboven je gegevens in en ontvang meteen de gratis pdf in je (spam)-inbox!
*Je gegevens zijn veilig.

4. Je hond laten zwemmen

Een zeer gezonde manier van afreageren is zwemmen. De hond reageert lichamelijk en fysiek af zonder dat het lichaam te erg belast wordt. Hier en daar zijn er hondenstranden- en vijvers waar het toegelaten is om je hond te laten zwemmen. Let wel op dat je je hond leert om enkel in het water te gaan wanneer je toestemming hebt gegeven om te vermijden dat hij in vuile beken springt of dat hij in de winter op bevroren water loopt.

Lopen naast de fiets : mooi in draf naast de fiets lopen is ideaal voor honden die zeer veel beweging nodig hebben. De hond in van nature een draver dus hierbij kan hij op het ideale tempo rustig kilometers afleggen. In België is dit niet toegelaten. Het is opletten geblazen in de zomer dat de hond niet oververhit raakt en hij zijn pootjes niet verbrandt op een hete weg.

5. Je hond laten knabbelen op iets

Als je de hond een been of een gevulde kong geeft, kan hij zijn natuurlijke drang afreageren om te knabbelen en te likken. Normaalgezien doen honden dit nadat ze van de prooi hebben gegeten. De inhoud van een echte mergpijp kan diarree veroorzaken daarom kan je beter een kong vullen die je invriest zodat de hond een lekkere vleeslollie kan uitlikken, daar is hij wel een uurtje zoet mee. Als je hond al redelijk dik is, vergeet dan niet om de hoeveelheid voeding die hij zo opeet, weer van zijn maaltijd af te trekken. Hertegewei kan geschikt zijn voor honden die heel snel alles verslinden maar het is wel wat opletten voor de tanden want dit is erg hard. Bullepees is heel geschikt maar geeft dan weer wat geur af. Je kan best op zoek gaan naar de knabbel die voor jou hond geschikt is.

Een goede hondenliefhebber houdt in het oog dat zijn hond dagelijks de portie beweging heeft gehad die hij nodig heeft en als je echt een dag niets kan bieden, geef je hem de dag nadien een dubbele portie. Als je een bepaald probleemgedrag wil wegtrainen is het ook altijd raadzaam om gedurende een bepaalde periode extra veel af te reageren, dan is je hond beter trainbaar.

Veel succes !

2 thoughts on “Hoe vernieling voorkomen. 5 manieren om je hond beweging te geven.

  1. Beste An,
    We hebben sinds 2 weken een straatsukkeltje uit Servie bij ons.ze is nu ongeveer 10 maanden..het is een echt knuffeltje en in huis en in de buurt foet ze het al heel goed!
    Ze is alleen nog wel bang in de auto ( heeft 22 uur in transport gezeten) en als ze een winkel of zo mee binnen moet…en ik wil er ook graag mee naar de hondentrimmer…of is dat nog te vroeg?…hoe kan ik dat het best aanpakken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *