0
Your Cart

Juul: de allerlaatste kans

Flor en Liliane zijn helemaal overstuur. Ze hebben gisteren beslist dat ze hun geliefde Juul naar het asiel zullen brengen. Juul is een 10 maanden oude beagle reu met een hoop gedragsproblemen. Hij trekt aan de lijn, valt uit naar honden, gehoorzaamt niet, loopt weg, en vooral… hij steelt voedsel en wanneer ze het terug willen afpakken dan bijt hij. Alles hebben ze al geprobeerd maar zonder resultaat. En aangezien Flor en Liliane kleinkinderen hebben is de situatie onhoudbaar. Ze zouden het zichzelf nooit vergeven wanneer één van de kinderen gebeten zou worden dus Juul kan niet blijven. De weken die voorbij zijn hebben ze overal rondgevraagd of iemand Juul wil overnemen maar van een bijtende beagle raak je niet zo snel af.

Het gedragscentrum vlakbij het dierenasiel.

En dan is het moment gekomen om Juul naar het dierenasiel van Wommelgem te brengen. Zwijgend zitten ze in de auto en zo rijden ze door de binnenwegen. Maar wat Flor niet weet is dat Liliane over mij heeft horen praten, ze heeft opgezocht waar ik woon en leidt Flor langs mijn straat. Dan zegt ze ‘Stop ! Misschien is dit nog onze laatste kans !’… wijzend naar mijn bord waarop staat ‘Gedragscentrum voor honden’. Alhoewel Flor erg gehecht is aan Juul wil hij doorrijden, hij houdt het belang van zijn kleinkinderen voor ogen want hij denkt dat er geen hoop meer is. Maar Liliane draait aan zijn stuur en zo belanden ze toch op mijn oprit.

De wanhoop nabij

Eindelijk heb ik een paar dagen vrij en ik loop te shoppen. Ik krijg telefoon en hoor de stem van mijn man: An er staan hier twee mensen met een beagle op ons erf… ze vragen of ze je kunnen spreken, ze willen hun hond naar het asiel brengen.’ Ik rep mij naar huis en zie hen staan… twee ontredderde mensen met een vrolijke beagle die hard trekt om verder te kunnen snuffelen dan zijn leiband reikt. Met horten en stoten komt het hele verhaal eruit. Over hoe schattig Juul wel was toen hij puppy was, over hoe hij geleidelijk aan is veranderd en hij hoe langer hoe meer ontspoorde. Ze vertellen hoe ze zoveel moeite gedaan hebben maar zonder resultaat. Nu en dan bungelt er een dikke traan over Flors wangen. Zou je ons nog kunnen helpen An?

Je hebt honden en je hebt beagles…

Natuurlijk ga ik hen helpen. De problemen die ze beschrijven hebben hoor ik wel meer bij beagle-eigenaars. Beagles zijn gefokt om in een grote meute al blaffend achter het wild te lopen en het op te jagen. Maar verder hoeven ze niet zoveel te kunnen. Ze moeten niet wachten tot het wild geschoten wordt, ze hoeven het niet te terug te brengen zoals de retrievers. Bijgevolg zijn ze niet geselecteerd om nauwkeurig met de mens samen te werken en dat maakt dat ze niet zoveel will to please hebben. Hun drang om veel kilometers te lopen, te snuffelen en te blaffen geeft ook wel overlast als ze als huishond moeten functioneren. Maar anderzijds zijn beagles vaak zalige knuffelhonden die het heerlijk vinden om dicht bij hun baasje te kruipen. Ik ken meerdere beagles die zichzelf toedekken met hun dekentje, daar zijn ze dan weer wel heel inventief in. En wanneer ik een filmpje krijg van een hond die een stoel dichter bij het aanrecht schuift om er vervolgens op te springen zodat hij aan de taart kan die op tafel staat… dat zijn meestal ook beagles ! Wanneer ze één van hun primaire behoeften willen bevredigen, lijken ze echt wel diep na te denken hoe ze hun doel kunnen bereiken en vinden ze de gekste dingen uit. En van deze eigenschap kunnen we in training gebruik maken om hen in goede banen te leiden.

Zijn zusje Jule vertoont net hetzelfde gedrag

Wanneer ik vraag waar Juul gefokt is, blijkt dat hij afkomstig is van een fokster uit de buurt; hij heeft een stamboom en toevallig ontdek ik dat ik ook zijn zusje Jule heb getraind. Zij vertoonde dezelfde problemen als Juul, alleen was ze jonger toen ze bij mij kwam. Juul en Jule lijken heel erg op elkaar, waarschijnlijk heeft 1 van beide ouders behoorlijk hevige genen doorgegeven. De honden stammen vermoedelijk af van een jachtlijn, van honden die nog voor het echte werk gebruikt werden. Daarom zijn ze zo hevig en hebben ze behoefte aan heel veel beweging om hun ongebreidelde jachtdrift af te reageren. Ik zal zeker met Juul gaan fietsen want al wandelend heeft hij misschien wel drie uur nodig vooraleer hij in balans komt en hij in staat is om te leren. Het gebeurt wel meer dat honden met een dergelijk hoog temperament agressieproblemen ontwikkelen en dan is goed afreageren een belangrijk onderdeel van de therapie.

Juul op bootcamp om het agressieprobleem op te lossen

Ik heb mijn handen vol aan de vrijgevochten Juul. In de groep bij de andere honden zorgt hij al direct voor problemen. Hij fixeert naar de honden en zoekt ruzie. Verder is hij erg hardleers. Ik moet mijn sessies veel herhalen vooraleer hij iets lijkt op te pikken. Juul zit voortdurend in zijn eigen beagle-wereldje en wil gewoon zijn instincten volgen in de plaats van uit te zoeken wat ik wil. Maar ik hou voet bij stuk en blijf consequent. Aan elke deur moet hij wachten vooraleer hij er door mag, als ik zeg ‘zit’ moet hij blijven zitten tot hij weer vrij krijgt, trekken aan de lijn mag nooit, ook niet wanneer hij heel hevig staat. Dit zijn zo van die trainingen waar ik een hoop energie moet insteken vooraleer er een beetje resultaat te zien is. Maar geleidelijk aan krijg ik meer contact met Juul en kan ik weeral een stapje verder zetten om uiteindelijk toe te komen aan het behandelen van de agressie. Want zolang dat niet is opgelost, kan Juul niet terug naar huis.

Bijtgedrag tijdens het eten; een vaak voorkomend probleem

Zodra de goedgemutste Juul eten ziet of ruikt, lijkt hij plots te veranderen in een boosaardig wezen. Hij krijgt een gespannen houding en zijn ogen veranderen van kleur. Eten is zo belangrijk voor hem dat hij er alles aan wil doen om het te pakken te krijgen en het te verdedigen. Nu ik de voorbije dagen al heel veel geoefend heb op algemene controle en ik meer respect van hem krijg, kan ik beginnen om hem te leren iets lekkers los te laten in ruil voor een nog lekkerder snoepje. Ik hou hem altijd aan de lijn zodat ik hem kan controleren voor het geval de agressie toch weer terug de kop opsteekt. Wanneer er iets lekkers bv een varkensoor op de grond ligt, moet Juul leren dat hij altijd eerst moet wachten tot ik toestemming geef, vooraleer hij het mag pakken. Een paar dagen geleden was Juul nog een hond die ongeremd deed wat er in zijn hoofd opkwam, maar inmiddels is hij al wat veranderd. De resultaten komen zo snel omdat hij nog maar 10 maanden is en hij het foute gedrag niet te lang heeft kunnen oefenen. Met een hond van een jaar of 4 die al heel zijn leven lang het foute gedragspatroon stelt, is dit heel wat moeilijker.

Succes: Juul heeft leren gehoorzamen en hoeft niet naar het asiel!

Ik verheug mij al op de opgeluchte gezichten van Liliane en Flor wanneer hen het goede resultaat kan tonen. Uiteindelijk is de training heel goed meegevallen en is Juul veel meer onder controle. Hij lijkt de conclusie getrokken te hebben dat hij niet meer het recht heeft om voedsel te verdedigen. Ik geef uitgebreid uitleg hoe ze hem verder moeten trainen opdat hij het geleerde zou behouden.

Inmiddels zijn we al meer dan een jaar verder. Liliane en Flor hebben een heel andere Juul thuisgekregen na de bootcamp en – aanvankelijk met vallen en opstaan – ze hebben het goede gedrag kunnen behouden ! Juul blijft weliswaar een deugniet die nog steeds de grenzen tracht te verleggen maar agressief is hij al lang niet meer.

Telkens wanneer Flor en Liliane langskomen om Juul bij mij te laten logeren, vertellen ze weer hoe opgelucht ze waren dat ze niet die hartverscheurende beslissing hoefden te nemen om Juul af te zetten in het dierenasiel. Flor zegt dan ‘ Hier zie, de vrouw die ik mijn leven lang dankbaar zal blijven’ en hij geeft mij een dikke pakkerd. Een beetje verlegen sta ik daar dan, te genieten van het feit dat zij zo gelukkig zijn. En Juul, die weet van niks, die is ondertussen al aan het spelen met de andere hondjes in de hondenweide…

HONDENTAAL: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen!

 

GRATIS PDF: de belangrijkste signalen van je hond die we vaak misverstaan en hoe er op inspelen om een uitstekende band te creëren.

+ BONUS: interactieve hondentaal checklist 

Gelukt! Kijk snel je (spam)-inbox na en bevestig je e-mail adres 📩

Vul hierboven je gegevens in en ontvang meteen de gratis pdf in je (spam)-inbox!
*Je gegevens zijn veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *