0
Your Cart

Pedro: leren in bad gaan en psychologische ondersteuning bij de revalidatie

Het zal je maar overkomen, je hond moet aan zijn heup geopereerd worden. En dat is dan nog niet alles, net wanneer hij moet revalideren, heb je een belangrijke zakenreis gepland waar je niet te buiten kan. Het overkwam Linda, een vaste klant van mij die al jaren regelmatig haar Chihuahua naar mij brengt. Linda woont alleen en ze vindt in haar vriendenkring niemand die deze taak op zich wil of kan nemen.  Zij roept mijn hulp in en vraag of Pedro een weekje kan komen logeren tijdens zijn revalidatieperiode.  Hij moet dagelijks zwemmen in bad om zijn ene pootje terug te leren gebruiken. Ook moet hij er op stappen want hij heeft de neiging om op drie pootjes te huppelen. Het geopereerde pootje is al veel dunner dan het andere, omdat de spieren heel snel verdwijnen. Wanneer Pedro niet goed revalideert, bestaat de mogelijkheid dat hij levenslang het pootje niet meer gebruikt, ook al is de operatie geslaagd en het probleem opgelost.

Pedro heeft een erfelijke aandoening: Legg Perthes Calve

Zo heet de ziekte die Pedro heeft, een erfelijke aandoening waarbij de heupkop geen bloeddoorstroming meer krijgt en daardoor afsterft. De heupkop wordt dan verwijderd en de spieren nemen de functie over. De ingreep heeft een goede prognose, normaalgezien kan de kleine rakker verder een goed leven leiden. Maar hij moet dan wel op de juiste manier revalideren en dat is heel intensief. Ik ben opgeleid om gedragsproblemen aan te pakken en honden op te voeden en niet om ze te revalideren maar ik wil Linda niet in de steek laten en ik beslis om mij even helemaal op dit gegeven toe te leggen.  En zodoende wordt Pedro bij mij afgeleverd met zijn geopereerde heupje.

Pedro haat zwemmen

En wil het natuurlijk nog lukken dat kleine Pedro een hekel heeft aan water. Als hij nog maar denkt dat ze hem in bad gaan zetten, kruipt hij onder de kast en blijft er uren zitten. Mmmm dat moet ik eerst aanpakken. Hij heeft al zoveel stress gehad de voorbij weken met al die pijn en zo dus ik wil er voor zorgen dat zijn bad-trauma ineens wordt behandeld. 

De eerste dag zet ik Pedro niet zomaar in bad, neen, ik doe een hele voorbereiding. Ik leg een plastieken badmatje op de grond, zo eentje om niet uit te schuiven, en ik geef hem telkens en lekker snoepje wanneer hij er in de buurt komt. Al gauw heeft Pedro door dat dat matje iets opbrengt en hij wordt heel nieuwsgierig. Op de duur gaat hij met opzet op het matje staan, vol verwachting kijkend wanneer het snoepje komt. Ik pas hier clickertraining toe, telkens wanneer Pedro het gewenste gedrag stelt, komt er een klik en na een tijdje weet hij dat de klik wil zeggen ‘dat heb je goed gedaan en daarom krijg je nu een beloning’. 

Pedro moet werken voor de kost

Ik werk met zijn kleine droogvoerbolletjes want Pedro mag maar 50 gram per dag eten en hij mag zeker niet bijkomen, ha neen, dat extra gewicht zou zijn heupje dan weer belasten. Ik weeg zijn eten nauwkeurig af en verdeel dit over de trainingsmomenten die ik voor die dag plan. Een vriendin van mij zegt :  Ocharme, moet hij dan werken voor de kost ?’  Dat vind ik dan weer zo grappig… voor een hond vindt ze dat ocharme maar voor de mensen niet. Wij werken toch ook allemaal voor de kost ? 

Voor een hond is het trouwens zo dat ze normaalgezien zouden jagen om aan eten te geraken. Nu jaagt Pedro ook, maar dan onder een andere vorm… ik ben het jachtterrein en wanneer hij het juiste gedrag stelt, kan hij zijn voedsel te pakken krijgen. Of Pedro nu uren zou spenderen met het wachten aan het holletje van een lemming (chihuahua’s eten in het wild lemmingen, kleine knaagdiertjes) of hij moet kijken naar mij om trachten te begrijpen wat ik bedoel, het is zo ongeveer hetzelfde. Pedro heeft dit snel door en hij raakt helemaal in de ban van de training. Zijn oogjes blinken en hij amuseert zich kostelijk.

Wanneer Pedro vlot op het matje gaat staan, leg ik het matje in het bad en gaat de training daar verder. Hij associeert mijn bad niet met water want hij is daar nooit in bad geweest en ik leg nu een positieve associatie met het matje in het bad. Er wordt heel vaak maar telkens heel kort getraind zodat hij tussen de momenten in er over kan nadenken. Een hond leert heel goed in rust, men noemt dat ‘latent leren’ … de hond gaat als het ware onbewust het getrainde verwerken en daar pluk je nadien dan weer de vruchten van.

Stap voor stap in bad leren gaan

Belangrijk is dat je bij dit soort training heel kleine stapjes vooruit zet. Een te grote stap zou weer een negatief idee over het bad oproepen. Het steekt dus heel nauw. Maar Pedro is een goede leerling en hij vindt al die aandacht prima.  De eerste keer dat er een paar druppels lauwwarm water uit de badkraan druppelen heb ik er voor gezorgd dat ik nu toch met lekkere snoepjes werk ipv met zijn gewone eten. Hij zet hij een stapje opzij en kijkt hij mij aan met een blik van ‘sta ik hier in een bad of wat ???’ maar de klik en het snoepje dat erop volgt maakt veel goed. Van een paar druppels ga ik over naar een straaltje en zo loopt het bad geleidelijk vol. Met een thermometer check ik de temperatuur want te warm of te koud kan weer een trauma veroorzaken. Nu gaat het allemaal heel snel. Pedro zwemt lustig rond als een klein ratje in de kuip, zijn manke pootje gaat vlot over en weer. Nadien zijn de spiertjes helemaal opgewarmd en voor het eerst stapt hij uit zichzelf in huis rond op zijn vier ipv drie pootjes. Ik sta zelf verbaasd van het positieve effect.  Na het bad slaapt hij telkens als een roosje, op deze manier wordt hij elke dag goed afgereageerd en is hij niet gefrustreerd als hij verplicht moet rusten. Eens de spieren terug zijn afgekoeld, gebruikt Pedro het pootje weer niet meer.

Pedro vind ‘een gat in het systeem’

De eerste vijf badbeurten verlopen super vlot… Pedro is helemaal over zijn trauma heen en komt al enthousiast aangelopen wanneer hij hoort dat het bad volloopt. Maar dan vindt hij het gat in het systeem… hij ondervindt dat hij helemaal niet hoeft te zwemmen om boven te blijven want door zijn lichte gewicht kan hij evengoed blijven drijven. En daar hangt hij dan, met een blik van ‘ ik heb het lekker voor mekaar’… het pootje hangt werkloos in het bad en beweegt enkel nog wat mee met de deining van het water.  Het daagt mij uit om terug een oplossing te zoeken.. stappen zal hij op dat pootje. 

Een nieuwe methode: de target stick

Dan proberen we maar om Pedro gewoon goed te laten stappen. Ik merk dat hij het pootje gebruikt wanneer zijn kopje laag is en hij het snoepje volgt dat in mijn hand zit. Maar dan moet ik helemaal gebukt stappen en daar krijg ik dan weer een pijnlijke rug van. Zodra ik mij opricht en hij naar mij kijkt, huppelt hij weer. Ik neem mijn namaakhand – een hulpmiddel dat normaal gezien dient om agressieve honden te benaderen – en ik leer hem om die te volgen. Telkens wanneer hij nog maar naar de hand kijkt, komt er een klik en een snoepje. Dan komt alleen de klik wanneer hij de hand met zijn neus aanraakt. Ook hier begrijpt Pedro vlug wat de bedoeling is. Zo leert hij om rustig de hand te volgen. Ik klik enkel nog wanneer hij zijn neusje heel de tijd tegen de hand houdt.  Aangezien hij zich hierop concentreert, vergeet hij om te huppelen en stapt het pootje mee alsof er niets aan de hand is. En zo loopt ik dan te wandelen, met een lange stok met een namaakhand waaraan een chihuahua met zijn neus heel de tijd tegenaan loopt, alsof hij eraan is geplakt met lijm. Mijn man ziet mij voorbijkomen en trekt een gezicht van ‘wat is ze nu weer aan het doen ??’

 

 

Opdracht volbracht! Een succesvolle training voor Pedro

Tegen de tijd dat Linda terugkomt van haar zakenreis, stapt Pedro in een trainingssituatie al heel flink zoals het moet. In een vrije situatie, zeker wanneer hij opgewonden of gehaast is, huppelt hij nog op drie pootjes maar dat gaat mettertijd nog slijten. Hoe meer hij de geopereerde poot gebruikt, hoe meer spiervorming er terug zal komen en hoe comfortabeler het voor Pedro wordt om hem altijd te gebruiken. Wel zal ze nog dagelijks moeten oefenen. Bijkomend krijgt ze een hond terug die zijn badtrauma kwijt is. Ik ben tevreden. Hopelijk is dat ventje binnenkort helemaal gerevalideerd en kan hij terug naar hartenlust rennen en spelen… op vier pootjes !!

 

Handige tips om je hond in bad te leren gaan

  • Koop geen hond waarvan de ouders niet getest zijn op ziekten. Een goede pup met stamboom betaal je wat meer, maar dan heb je toch iets meer kans dat de hond geen erfelijke ziekten ontwikkelt.
  • Als je een hond voor het eerst in bad wil zetten, begin dat een dag of drie op voorhand en maak eerst een positieve associatie met een badmatje en het bad. Hierdoor kan je vermijden dat een hond een leven lang een hekel heeft aan het bad
  • Klikkertraining kan je helpen om kleine dingen positief aan te leren en die kunnen je dan weer helpen om grotere doelen te bereiken
  • Als iets niet lukt en je weet je geen raad, zoek dan hulp bij iemand die voldoende kennis heeft van hondentraining, misschien is er een eenvoudige oplossing
WAAIER hondedntaal

GRATIS PDF

Hondentaal: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen

*Vul je e-mail adres hierboven in en ontvang de pdf vol hondeninfo meteen in je inbox.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *