0
Your Cart

10 tips om je adoptiehond vlot te laten aanpassen

Gelukkig zijn er heel wat mensen die een hond adopteren. De asielen zitten immers overvol. Met de volgende tips zorg je er voor dat je adoptiehond snel zijn plaatsje vind in jouw leven.

1.Tijdig afhalen

Als je de hond ’s morgens of ten laatste rond de middag gaat afhalen, heeft hij nog een hele dag om zich aan te passen vooraleer de nacht ingaat. Op die manier kan hij rustig je huis verkennen en de geuren in zich opnemen. Laat hem al kennismaken met de plaats waar hij gaat slapen.

2.Veel beweging geven

Ga de eerste dagen veel wandelen en laat de hond rennen en spelen. Zeker wanneer een hond al langer in een kennel werd opgevangen, heeft hij tijd nodig om zich aan te passen. Meestal heeft zo’n hond al een hele periode te weinig beweging gehad waardoor hij een slecht gevoel heeft en anderzijds bouwt hij misschien wat stress op door op een nieuwe plaats te komen.  Best doe je dus een paar keer per dag een grote wandeling in de natuur, weg van de drukte, gewoon een plaats waar hij samen met jou kan optrekken en hij van zijn overtollige energie afraakt. Op die manier raakt hij van zijn stress af, komt hij in balans en kan hij zich beter aanpassen. Neem hem nog niet mee naar al je vrienden en familie, dat doe je beter vanaf de derde dag. Laat hem op de wandeling zeker niet loslopen, hij heeft nog geen band met jou en  het is mogelijk dat hij wegrent wanneer hij schrikt of zich onveilig voelt.

3. Niet overladen met knuffels en affectie

Knuffelen en connectie maken is belangrijk maar overrompel hem hier niet mee. Laat hem ook wat zijn. Waarschijnlijk loopt je hart over van liefde om deze hond een goede thuis te geven maar te veel geknuffel en aandacht zorgen er voor dat hij zich niet kan focussen op de rest van zijn aanpassing. Zeker angstige honden hebben wat tijd nodig om de kat uit de boom te kijken. Medelijden is een slechte raadgever. Wat de hond ook heeft meegemaakt, het is nu voorbij en hij staat aan het begin van een nieuw hoofdstuk. Honden leven vermoedelijk veel meer in het heden dan wij, ze kunnen wel herinneringen hebben maar ze zijn meer bezig met het hier en nu. Normaal gezien heeft een hond 36 uur nodig om zich aan een nieuwe situatie aan te passen. In de natuur is dit zo geregeld omdat een hond ook verder moet wanneer hij zijn roedel verliest. Stel dat hij zo blijven treuren, dan komt zijn leven in gevaar. Ook uw adoptiehond heeft de mogelijkheden om zich in te stellen op zijn nieuwe situatie.

4. Op neutraal terrein kennis laten maken met andere honden

Als je zelf nog andere honden hebt, zorg er dan voor dat ze elkaar op neutraal terrein kunnen ontmoeten. Een omheinde speelweide is ideaal. Daar kunnen ze vrij kennismaken en samen rennen. Achteraf kan je dan met alle honden naar binnen gaan. Neem op voorhand alle beentjes en speeltjes van de eigen honden weg zodat daar geen conflicten rond ontstaan.

Als de hond niet sociaal is met andere honden, kan het beter zijn om hem een paar dagen apart te houden tot hij wat meer gewend is aan de situatie, om hem dan geleidelijk aan met de eigen honden in contact te brengen.

5. De eerste dagen niet te streng zijn

De eerste twee dagen is het nog niet het moment om allerlei zaken te gaan aanleren. Als je hem wil leren om niet in een bepaalde kamer te komen, doe dan de deur dicht of zet een hekje. Als hij tegen je opspringt, duw hem dan zachtjes van je af. Over een paar dagen is er nog tijd genoeg om de gezinsregels aan zijn verstand te brengen. Als hij niet zindelijk is, ga dan om het uur met hem naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen en corrigeer hem de eerste twee dagen niet wanneer hij het op de foute plaats doet. Een afkeurend woordje zoals ‘foei’ is voldoende.  Beloon hem met een snoepje telkens wanneer hij zich op de juiste plaats ontlast.

6. Jonge kinderen niet alleen laten met de hond

Ook al is er gezegd dat de hond goed met kinderen om kan gaan … je kent hem nog niet en je weet niet hoe hij gaat reageren. Het is niet omdat hij zich de eerste uren lief en schattig gedraagt, dat dit ook zo gaat blijven. Maak aan de kinderen duidelijk dat ze hem met rust moeten laten wanneer hij ligt te slapen.

7. De eerste nacht(en) nog niet alleen laten slapen

Zet de hond indien nodig de eerste nacht(en) in een bench naast het bed of slaap zelf op een matrasje naast de mand van de hond. Zeker bij erg angstige honden kan dit nodig zijn,  het vermijdt dat de hond bang is en gaat huilen. Als hij ’ s nachts wakker wordt, laat dan weten dat je er bent door een paar woorden te zeggen of hem even aan te raken maar geef hem niet te veel aandacht.

8. In het begin niet te veel alleen laten

Best neem je de hond in huis op het moment dat je een week veel tijd hebt zodat je hem in het oog kan houden en hem kan duidelijk maken wat je van hem verlangt. Verwittig de buren dat je een nieuwe hond hebt en dat ze hem mogelijk de eerstkomende weken gaan horen, stel hen gerust dat je hem gaat opvoeden. Als de hond dingen heeft stukgemaakt en je hebt het niet gezien, kan je niets meer doen. Hem op dat moment corrigeren is fout. Breng hem als je weggaat zo onder dat hij niet aan je spullen kan zitten. Later kan je hem geleidelijk aan meer vrijheid geven in je huis als je weet dat hij te vertrouwen is.

9. Duidelijke gezinsregels stellen

Zodra de eerste dagen voorbij zijn, maak je best duidelijk wat de gezinsregels zijn. Als je de hond de eerste tijd allerlei dingen toelaat en je moet ze nadien terugschroeven is dit moeilijk en verwarrend. Honden zijn roedeldieren die zich in hun natuurlijke situatie ook aan bepaalde regels moeten houden dus dat is geen enkel probleem. Gedraag je niet als een dienaar, een hond voelt zich het best wanneer iemand leiding neemt. Hij heeft niets te beslissen, jij zegt wat hij moet doen en laten.

10. Laat je helpen als het niet lukt

Als je problemen ondervindt die je zelf niet kan oplossen, zoek dan hulp bij een bekwame gedragstherapeut voor honden. Misschien kan het gedrag met een paar eenvoudige richtlijnen bijgestuurd  worden en kan je je adoptiehond op die manier duidelijk maken wat de bedoeling is. Eens hij begrijpt wat je bedoelt, kan hij zich vlotter aanpassen en kan hij je maatje  worden, hopelijk een hondenleven lang…

3 thoughts on “10 tips om je adoptiehond vlot te laten aanpassen

  1. Hallo, ik heb sinds dinsdag een adoptiehondje van 1j, een mini malthezer. Zij komt uit een gezin met 2 teckel en katten. Ikzelf heb een poes van 6 j die nu niet meer naar beneden komt en blaast naar mij, vannacht heeft ze kaka op de slaapkamer gedaan terwijl haar bak in de gang staat. Het hondje doet pipi en kaka waar ze het denkt, ze is duidelijk niet zindelijk gemaakt, heb overal doeken gelegd, maar doet toch nog op de vloer. Hondje slaapt in de living momenteel. Als ik ga wandelen met haar merk je dat ze dat niet gewoon is en snuffelt ook niet of plast ook niet buiten. Komt het nog goed denk je met de kat en de hond? Mvgr Machteld

    1. Beste Machteld,

      Ik ben erg nieuwsgierig hoe het verhaal met uw adoptiehondje en de kat is afgelopen.
      Kunt u er iets over vertellen?

      Groet, Yolanda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *