0
Your Cart

Scarlett – de hyperactieve franse bulldog

Wanneer je een hondje zoekt en je vult op het internet de vragenlijst in om een geschikt ras te vinden, dan kan je ook ingeven hoeveel tijd je per dag wil besteden aan wandelen. Als je dan aangeeft dat je maar weinig wil gaan stappen met je hond, dan blijkt je o.a. geschikt te zijn voor een Franse bulldog. Deze kleine rakkers staan bekend als aangename en ongecompliceerde huishonden die niet zo veel beweging nodig hebben en over het algemeen een rustige aard hebben.

Zo kiest ook Florina voor een Franse bulldog en ze vindt een teefje met een stamboom. Groot is haar verbazing wanneer blijkt dat kleine Scarlett heel veel temperament heeft. Ze is onvermoeibaar en lijkt gedragsmatig helemaal niet op een Franse bulldog. Scarlett is heel hevig en valt op straat uit naar fietsers en auto’s. Ook is ze erg onstuimig in haar spel en wil ze het speeltje niet afgeven; ze klemt haar kaken stevig op elkaar en trekt boze ogen wanneer Florina het wil afpakken.

Wanneer Scarlett ook nog naar de benen begint te springen en te pitsen, beslist Florina dat het tijd is om hulp te zoeken. Ze begint zich af te vragen of Scarlett wel helemaal normaal is…

Analyse

Als mensen mij contacteren, vraag ik meestal op voorhand welk ras ze hebben maar bij Scarlett was ik dat even vergeten te vragen. Wel had ik geïnformeerd wat de problematiek was dus ik verwachtte een grote Mechelse herder of een andere waak-en verdedigingshond die achter de auto’s aan zat en nogal bijtgraag was. Groot is dus mijn verbazing wanneer Florina binnenkomt met een kleine, franse bulldog. Dappere Scarlett kijkt alert in het rond met haar donkere kraalogen, haar tongetje krult omhoog van opwinding terwijl ze in mijn therapiekamer hevig begint te snuffelen.

Nadat ik een paar vragen heb gesteld, begin ik al door te krijgen welk vlees ik hier in de kuip heb…Scarlett is blijkbaar tot haar 5 maanden bij de fokker gebleven. Ze liep mooi mee aan de lijn, dat had ze daar al geleerd maar verder kende ze niet veel. Hier kan de basis van het foute gedrag al gelegd zijn. Een jonge pup heeft bijna altijd de neiging om achter alles aan te lopen dat beweegt, ook achter auto’s en fietsers, en dan is het aan degene die de pup opvoedt om ervoor te zorgen dat ie leert dat dat niet mag. Het is belangrijk om de hond te leren dat hij wel achter de juiste dingen mag aanlopen namelijk achter speeltjes en balletjes. Maar waarschijnlijk is dat allemaal niet gebeurd. Naast het feit dat Scarlett redelijk oud was toen ze bij Florina kwam, is ze gewoon ook heel temperamentvol. Ze is een mechelaar in een Franse bulldoglichaam ! Scarlett zit vol power en heeft helemaal niet door dat ze maar 30 cm groot is. Niet moeilijk dat Florina zoveel problemen met haar heeft !

Op internaat

Florina meent dat het best is om Scarlett een aantal dagen bij mij te laten logeren zodat ik haar kan bijsturen en ik de ondeugdjes kan wegwerken. Net in die week heb ik een aantal toffe hondjes zitten waar Scarlett nu en dan naar hartelust mee zal kunnen spelen.

En daar is ze dan, de kleine furie… ze kijkt naar de hondenweide als een kind naar een speeltuin. Ik laat haar los en ze rent en dolt in het rond… aan deze dame ga ik nog veel plezier hebben deze week !

Alle honden leven in het heden maar er zijn er toch wel een aantal die bezig zijn met het feit dat hun baas weg is en ze plots ergens anders verblijven. Scarlett daarentegen heeft niet veel moeite om zich aan te passen. Ze amuseert zich een kriek en pakt alles zoals het komt. ’s Avonds komen alle honden braaf naar binnen maar Scarlett heeft nog geen zin en ze rent terug naar de hondenweide. Ik ga haar achterna maar ze laat zich niet pakken, die kleine deugniet. Ze lijkt mij wel uit te lachen als ik in haar richting kom, ze wacht heel lang en wanneer ik bijna bij haar ben, rent ze naar een andere hoek van de weide. Uiteindelijk geef ik het op en ga ik naar binnen, en als er dan niets meer te beleven is, komt ze vanzelf.

De eigen energie als opvoedingsmiddel gebruiken

Bij een hond zoals Scarlett is het belangrijk dat haar hoge driften afgereageerd worden vooraleer je begint om haar op te voeden. Ik gebruik als het ware haar eigen energie als middel om haar in goede banen leiden. Na een aantal dagen veel wandelen en spelen, komt er eindelijk wat rust in de powerball. Haar tongetje krult al iets minder naar omhoog en haar karbonkeltjes van ogen kijken met iets minder scherpte. Ik leer haar vlot af om niet meer achter auto’s te jagen. Ze is slim en nu haar hoofd niet meer vol met actie zit, kan ze dat wat ik haar aanleer beter naar haar geheugen brengen.

Het springen naar de benen en pitsen is echt instinctief gedrag. Het komt nog voort van het oorspronkelijke gedrag van buldoggen namelijk het bijten naar de stieren. Scarlett is blijkbaar zo’n hondjes dat genetisch nog dicht tegen haar voorvaderen staat. Als hondenkenner is het heel grappig om dat gedrag te zien terugkomen in zo’n individu en is het ook niet zo moeilijk bij te sturen. Maar als je niet zo heel veel met hondengedrag bezig bent en je wil gewoon een leuke huishond, dan kan het wel even schrikken zijn wanneer je hond naar je kijkt alsof je een stier bent. Gelukkig is dit gedrag van Scarlett maar een fractie van wat het vroeger ooit geweest was, Scarlett is helemaal niet agressief, integendeel, het is een schatje en als ze genoeg is afgereageerd, verdwijnt het gedrag vanzelf.

De bal leren lossen

Veel honden hebben een bezitsdrang dwz ze willen hun speeltje of hun bal liever zelf bijhouden dan het af te geven. Nochtans is het belangrijk dat ze het wel vlot afgeven, anders kan je een rangordeconflict krijgen. Om dit te leren, hou ik een lekker snoepje achter mijn rug, zeg eerst het woordje ‘los’ en dan hou ik 2 seconden later het snoepje vlak voor het neusgaatje. Ja dan heeft de hond een probleem, als hij het snoepje wil pakken, moet hij echt wel zijn mond opendoen en de bal laten gaan.

Hier maken mensen soms de fout om pas het woordje ‘los’ te zeggen op het moment dat ze het snoepje voor de neus houden. Ofwel laten ze eerst het snoepje zien en komt pas later het woord. In beide gevallen gaat de hond toch niet zo goed leren loslaten op commando. Scarlett houdt erg van haar bal maar nog meer van een snoepje en ze geeft toe aan de verleiding. Al smakkend werkt ze gauw het snoepje naar binnen en staat ze weerom klaar om achter de bal te lopen.

Sommige honden zijn helemaal niet bereid om hun bal te laten vallen voor een snoepje en in dat geval moet je dan toch meer dwingend werken; je zegt eerst ‘los’ en haalt dan de bal uit hun mond of je kan ook een kleine correctie geven bvb een por tegen de nek.

Kleine probleempjes en normaal gedrag

Tegen de tijd dat Scarlett weer naar huis gaat, kan ik Florentina geruststellen dat er zeker niets abnormaals aan de hand is. Wel zal ze de eerstkomende 2 jaar nog heel veel moeten gaan wandelen met haar hevige bulldog zodat ze al het gedrag juist kan kanaliseren en het foute gedrag niet terug naar boven komt. Maar dat gaat geen probleem zijn.

Een paar weken later kom ik Florentina op een regenachtige dag tegen in het bos achter mijn hoek. Terwijl de meeste mensen binnene, zit, zijn er maar enkelen met hun hond buiten en dat zijn onder andere Florentina en ik. Ja, wij behoren tot die moedige groep mensen die beseffen dat een hond elke dag z’n beweging nodig heeft en die ook bereid zijn om door en weer en wind op stap te gaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *