0
Your Cart

Tipex: respect van je hond verdienen en steelgedrag oplossen

Al voor ze een hond hebben, komen An en Danny met hun kinderen Margot, Louis en Leonie bij mij te rade in een individuele les. Ze willen namelijk een leuke huishond die goed overweg kan met kinderen en die gehoorzaam is. 

Ik adviseer onder andere een Friese Stabij aangezien dit een hond is die niet zo extreem veel beweging nodig heeft (de eerste twee jaar toch nog steeds een uur per dag), die graag in je nabijheid is en die mits een goede opvoeding behoorlijk gehoorzaam is. 

En ze gaan ervoor, enkele weken later komen ze trots hun nieuwe aanwinst laten zien : hij heet Tipex, een Stabijreutje van 8 weken.

Op tijd les volgen

Al dadelijk komen ze met Tipex op les en leg ik uit hoe ze er nu al voor kunnen zorgen dat Tipex in goede banen wordt geleid; Naast de zindelijkheidstraining is het belangrijk dat ze veel met hem spelen, hem socialiseren en leren dat hij niet mag janken. 

Vervolgens kunnen we ook al heel vroeg op een positieve manier de basisgehoorzaamheid aanleren zoals onder meer niet trekken, zitten, liggen en blijven. 

Een pup die al van jongs af aan ontmoedigd wordt om op te springen, ontwikkelt dit gedrag niet en dan hoeft het later ook niet meer afgeleerd te worden. Het gezin vliegt erin en gaat met Tipex aan de slag. 

Hij evolueert dan ook vlot en na een tijdje is individuele training overbodig geworden. Ze gaan met hem naar een hondenschool waar er in groep getraind wordt.

Respect van je hond verliezen door foutjes tijdens de opvoeding

Maar een aantal maanden later krijg ik terug telefoon. Tipex gehoorzaamt de laatste tijd niet meer. Hij loopt zomaar naar honden in de verte en komt dan niet wanneer ze hem roepen. En ook pikt hij in huis allerlei spullen, waarna hij er mee op de loop gaat. Ze kunnen Tipex op zo’n moment niet pakken want hij is natuurlijk sneller en erg wendbaar. Is dat nu omdat hij in de puberteit is ?

Honden hebben inderdaad een puberteit, zo ongeveer tussen de 7 en de 12 maanden. De hormonen komen dan op gang en dus ook de geslachtsdrift. Dat wil zeggen dat reu’s interesse gaan tonen in teven en dat ze gaan markeren om hun terrein af te bakenen. 

Ze gaan dan overal hun pootje opheffen en ze gaan extreem snuffelen om te detecteren of er ergens een loopse teef is die ze kunnen dekken. Ook gaan ze uitzoeken in hoeverre ze regels kunnen overtreden en ze hun eigen leventje kunnen leiden. Maar…. Wanneer je op voorhand goed geoefend hebt op controle en je consequent bent in de opvoeding, gaat die puberteit eigenlijk nogal onopgemerkt voorbij.  

De hond weet dan maar al te goed wat kan en wat niet en hij weet dat hij moet gehoorzamen. Ondanks hun hoge motivatie en inzet, hebben de gezinsleden van Tipex hier en daar een schoonheidsfoutje gemaakt en daardoor hebben ze nu het respect van hun hond verloren. Tijd dus om dat terug te winnen!

Een hond met een goede basis zal sneller leren gehoorzamen

Wanneer de baasjes doorrijden en Tipex bij mij achterblijft, moet hij niet lang aanpassen. Hij is natuurlijk al heel vaak bij mij geweest en hij kent mij goed. Ik laat hem eerst wat spelen met andere honden en dan maak ik een verkennende wandeling waar ik hem leer dat hij niet mag markeren en niet aan de lijn trekken. ‘Geef mij uw hond en ik zal zeggen wie gij zijt’ zeg ik wel eens om te lachen tegen mijn klanten. 

Tipex vertelt mij met zijn gedrag wat zijn baasjes goed hebben gedaan en waar ze steken hebben laten vallen. Iemand van het gezin blijft staan wanneer hij stopt om te snuffelen, dat is al duidelijk; Tijdens de wandeling, wanneer we goed aan het stappen zijn, stopt Tipex soms abrupt  en hij gaan dan gewoon heel intensief aan een bosje gras staan snuffelen. 

Ik krijg dan natuurlijk een ruk aan mijn arm want hij zet opzettelijk zijn gewicht tegen om mij te blokkeren. Wanneer je op zo’n moment ook blijft staan, dan geef je de hond de boodschap dat hij aan de leiding is. Neen, hij mag niet het initiatief nemen om te stoppen. 

Anderzijds merk ik wel dat ze echt veel getraind hebben want wanneer hij niet afgeleid is, reageert hij vlot op mijn stem en gehoorzaamt hij vrij goed. Hun noeste arbeid is zeker niet voor niets geweest. Voor mij is het heerlijk om te trainen met zo’n hond die alleen maar wat bijgesteld moet worden maar die de basis wel beheerst.

Laat je hond nooit markeren!

Voor mij is het gesneden koek; markeren is ‘not to be done’. Een hond overal laten plassen wanneer hij maar wil is evengoed als zeggen tegen de hond dat hij de baas is. Ofwel moet de leider overal kleine plasjes doen, ofwel niemand maar zeker de hond niet. 

Plassen mag alleen een keertje in het begin en eventueel nog een keer op het einde van de wandeling maar dan alleen op bevel en zeker niet op initiatief van de hond. Blijkbaar weet bijna niemand dat dit zo belangrijk is en dat je in de ogen van de hond heel veel respect krijgt, wanneer je dit afdwingt.  

Honden die zomaar mogen markeren worden later vaak honden waar je niet op kan rekenen want ten allen tijde kunnen ze plots helemaal in de ban raken van een bepaalde geur (die wij zelfs niet waarnemen). Ze beginnen dan verwoed te snuffelen en te plassen en op dat moment gehoorzamen ze niet meer. 

Nu kan je je afvragen wat dit te maken heeft met het feit dat Tipex niet wil komen wanneer je roept en dat hij steelt… wel alles natuurlijk. Tipex heeft niet voldoende respect voor zijn baasjes en dat kunnen ze terug verdienen door er onder andere op te letten dat hij niet markeert.

Tipex de pikkendief: steelgedrag voorkomen

Tipex is in huis over het algemeen een brave hond. Hij is niet nerveus, hij bijt niet en hij is lief voor de kinderen, hij is een echt maatje voor hen. Er zijn dus zeker geen grote problemen met Tipex maar ja wanneer hij wegrent met geliefde spullen, dat is natuurlijk ook wel heel hinderlijk. Zeker wanneer er drie kinderen zijn die allemaal hun eigen gerief hebben. 

Als het kwaad is geschied en je hond al iets gestolen heeft, kan je niet veel meer doen. Wanneer het niet kostbaar is, kan je de hond best negeren om ervoor te zorgen dat hij met steelgedrag geen (negatieve) aandacht kan ontfutselen. 

Wil je het ding wel dadelijk te pakken krijgen, kan je best iets nemen dat de hond nog interessanter vindt, iets dat heel lekker is bijvoorbeeld, en dan kan je ruilen. Nadeel hiervan is dat je de hond leert stelen want hij weet dat ook de volgende keer iets lekkers komt als hij iets gepikt heeft. 

Het beste is om de hond voor te zijn. Wij maken gebruik van een sleeplijn, dat is een lijntje dat aan de halsband van de hond hangt en dat over de grond sleept. Wanneer hij iets gestolen heeft, kan je eerst je voet op het lijntje zetten en hem dan ter orde roepen. 

Wanneer hij er dan vandoor wil gaan, heb je hem dadelijk te pakken want hij kan niet weg. Als de hond herhaaldelijk ontdekt dat stelen niet meer lukt, gaat hij het op de duur opgeven. Wel is belangrijk dat hij tussendoor niets kan stelen wanneer hij geen sleeplijn aanheeft en je dus niets kan doen want dan leert hij weer dat het door die sleeplijn komt dat jij zo machtig bent. Dus ofwel moet je hem dan in de bench zetten, ofwel laat je hem enkel zonder sleeplijn rondlopen wanneer alles opgeruimd is. Het vraagt een tijdlang heel wat discipline.

Ik lok Tipex in de val door een gele sjaal te laten rondslingeren wanneer hij een sleeplijn draagt. En ja hoor, hij pikt de sjaal en maakt wat gekke sprongen. Ondeugend zet hij zijn oortjes naar boven en kijkt hij recht in mijn ogen. Zo van ‘pak mij dan…’  Maar ik trap natuurlijk niet in de val. Eerst zet ik mijn voet op de lijn en dan zeg ik dat hij naar mij toe moet komen. Tipex kijkt verbaasd wanneer hij niet kan wegrennen en al gauw is de sjaal terug in mijn bezit. Het is eigenlijk niet meer dan dat maar je moet wel erg consequent zijn. 

Wanneer Tipex terug naar huis gaat, is hij over het algemeen meer onder controle en heeft hij meermaals ondervonden dat stelen hier niet pakt. Nadat ik het gezin een pluim geef omdat ze enerzijds erg hun best hebben gedaan met Tipex, leg ik ook uit waar ze steken hadden laten vallen en met nieuwe moed nemen ze zich voor om het nu beter te doen. 

Tipex is blij dat hij terug naar zijn familie mag. Hij springt in de auto, slaakt een diepe zucht en valt prompt in slaap. De eerste dagen gaan ze geen last met hem hebben want hij is moe van de training en gaat zijn roes uitslapen. 

Hopelijk zullen ze er klaar voor  zijn en zal hij een sleeplijntje dragen tegen de tijd dat hij terug zijn slag wil slaan!

HONDENTAAL: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen!

 

GRATIS PDF: de belangrijkste signalen van je hond die we vaak misverstaan en hoe er op inspelen om een uitstekende band te creëren.

+ BONUS: interactieve hondentaal checklist 

Gelukt! Kijk snel je (spam)-inbox na en bevestig je e-mail adres 📩

Vul hierboven je gegevens in en ontvang meteen de gratis pdf in je (spam)-inbox!
*Je gegevens zijn veilig.

One thought on “Tipex: respect van je hond verdienen en steelgedrag oplossen

  1. Goede morgen als ik ga wandelen trekt mijn cane corso van nu bijna 10 maanden meestal en dan doe ik dan de riem rond zijn muil zoals jenteliederenndannloopt hij mooie mee maar gewoon blijft hij trekken en als hij dan andere hond zie wil hij er altijd heen gaan niet agresief maar om te spelen mvg kirt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *