0
Your Cart

Nocilla, een speels en energiek Spaans straathondje leert om ook rustig te kunnen zijn

Wanneer Nocilla slechts 4 weken oud was, werd ze samen met haar broertje gedumpt ergens in een bos in Spanje.

Gelukkig werd ze tijdig gevonden door mensen van de organisatie en die zorgden er voor dat ze kon geplaatst worden in België. 

Ze komt terecht bij Viviane die een hondje een goede thuis wil geven. Viviane heeft het chronisch vermoeidheidssyndroom en ze werkt niet meer dus ze is vaak thuis en heeft de tijd om met haar bezig te zijn. 

Ze kan nu en dan ook op haar zoon rekenen om met Nocilla te gaan wandelen. En ook haar vriend Luc staat haar bij.

Gedragspatronen zijn al van bij de geboorte in een hond aanwezig

Maar de opvoeding van Nocilla slaat tegen. De kleine speciaal gekleurde deugniet stamt waarschijnlijk af van echte straathonden dwz het hoeft geen mix te zijn van rashonden maar zij kan het bloed in zich dragen van honden die al generaties lang op straat leven en dus overlevers zijn. 

Dergelijke honden zijn nooit selectief gefokt om met de mens samen te werken en ik hoor wel vaker dat er klachten komen over moeilijk zindelijk worden, vernielen, slecht leren en weglopen. 

Mensen kunnen soms moeilijk vatten dat gedragspatronen al van bij de geboorte in een hond aanwezig kunnen zijn maar het is toch zo. En het gedragspatroon van een straathond is niet altijd te rijmen met de verwachtingen van iemand die een makkelijke huishond wil. 

Een hond moet eerst afreageren vooraleer je kan trainen

Het duurt niet lang of de schaarse energie van Viviane is helemaal opgebruikt door de opvoeding van Nocilla die erg actief, bijna hyperkinetisch is en die moeilijk zindelijk raakt. Ten einde raad komt Viviane bij mij aan en wanneer ze hoort dat Nocilla kan komen logeren, gaat ze daar graag op in. Zij kan dan terug wat rusten en ondertussen kan ik er voor zorgen dat Nocilla de basis meekrijgt om een evenwichtige hond te worden. 

Nocilla is zichtbaar blij wanneer ze mag gaan spelen met de andere honden die op hotel zijn. Ze huppelt, rent, springt, maakt snelle wendingen en botst soms pardoes op de andere honden. Die zijn gelukkig ook nog jong en actief en samen amuseren ze zich een kriek. 

Na een paar uren van vrij spel neem ik Nocilla mee op wandeling zodat ze nog meer kan afreageren vooraleer ik begin met het brengen van controle. Dat zal pas voor over een paar dagen zijn. Zolang haar hoofd nog zo ‘zot’ staat, heeft het toch geen zin om te trainen want dan kan ze het geleerde niet naar haar geheugen brengen en dan is ze het de volgende dag weer vergeten.

Je hond leren om rustig te kunnen zijn

Voor Nocilla is het leven een feest. Doordat ze zo jong gevonden is en in liefdevolle handen is terechtgekomen, blijft het trauma van het verleden beperkt. Ze is ook goed gesocialiseerd aangezien Viviane haar al vanaf de 9e week overal mee naartoe genomen heeft. Het lijkt wel alsof zij heel de tijd lacht en ze elk moment van de dag geniet. 

Enerzijds is het leuk om haar bezig te zien en werkt haar goed humeur aanstekelijk, maar ik kan mij ook indenken dat Viviane heeeel erg moe van haar wordt! Vivane kan haar immers niet voor een paar uur met andere honden laten spelen en dat kan hier wel.

Nu wordt het natuurlijk tijd om de straatmadelief te leren dat ze ook rustig moet kunnen zijn en dat ze niet voortdurend kan doen wat zomaar in haar hoofdje opkomt. En dat is niet zo makkelijk. Nocilla leeft aan een hoog tempo en ze kan zich niet lang concentreren. Gelukkig vindt ze –net zoals de meeste straathonden – voedsel heel belangrijk en kunnen we haar motiveren met snoepjes. Ze heeft ook een heel goed leervermogen en kan gemakkelijk het verband leggen tussen het voedsel en het gedrag dat ze zelf stelt. Dat betekent dat ze goed kan leren.

Wanneer ze bijvoorbeeld een snoepje heeft gekregen op het moment dat ze rustig op haar denkentje gaat zitten, dan zie je haar nadien zoeken hoe ze weer aan een snoepje kan geraken. Ze dremmelt wat rond, kijkt recht in mijn ogen, gaat eens zitten, terug staan en dan…  gaat ze heel bewust terug op het dekentje zitten. ‘Yes! ‘ zeg ik dadelijk en er volgt terug een snoepje. Na een paar herhalingen weet Nocilla het zeker. Op een dekentje zitten en rustig blijven dat is het gewenste gedrag.

Trekken aan de lijn

Doordat Nocilla zo temperamentvol is en ze liefst van al de tijd zou rennen, is rustig aan de lijn wandelen helemaal niet haar ding. Maar ja ze zal het toch moeten leren. 

Ook hier kan ik haar motiveren om mooi naast te lopen en zo een snoepje te verdienen. Maar wanneer je bij het volgen enkel met snoepjes werkt, heb je veel kans dat de hond in het ware leven toch gaat trekken zodra er afleiding is. 

Bij Nocilla is een fladderend blaadje al voldoende om haar te doen vergeten dat ze mooi naast mij aan het lopen was. En zeker wanneer er in de verte een hond verschijnt, zet ze de lijn terug op spanning. 

Daarom haal ik de lijn wat aan om terug contact te maken met haar zodat ze op mij focust in plaats van op de afleiding rondom haar. Ze zal nog heel veel moeten oefenen vooraleer ze zichzelf kan bedwingen om rustig te blijven.

Zindelijkheid

Rekening houdend met het feit dat Viviane chronisch vermoeid is, zou ze graag hebben dat Nocilla op een hondentoilet leert gaan, een bak met kunstgras die op het terras staat. Op die manier kan ze haar bijvoorbeeld ’s avonds laat op de bak laten gaan en hoeft ze niet helemaal naar buiten. Persoonlijk ben ik geen voorstander van zo’n bak omdat de hond dan minder beweging krijgt. Als je ‘m gewoon uitlaat, kan hij nog wat snuffelen. Bovendien moet je zo’n hondenbak heel veel met speciale producten schoonmaken, anders begint het te stinken.

Maar bij iemand die chronisch vermoeid is, kan ik het wel begrijpen. Voor Nocilla echter, wiens voorouders nooit zindelijk hoefden te worden, is het niet makkelijk om te begrijpen dat ze wel op de bak, maar niet ernaast mag plassen. 

Het is een echt geduldwerk om haar goed in het oog te houden en haar vaak op de bak te zetten. Dit kan ik tijdens de bootcamp niet echt oefenen, maar ik zorg er voor dat ze bij mij niet binnen plast en dat ze al consequent buiten haar behoefte doet, met telkens een beloning natuurlijk.

Nocilla is inmiddels volwassen en heeft een goed leventje

Na de bootcamp gaat Nocilla weer naar huis, naar een uitgeruste Viviane. Ondertussen is Nocilla volwassen en is ze nog iets rustiger geworden. 

De zindelijkheidstraining is volledig gelukt en Nocilla doet zowel buiten als op de bak haar behoefte.

Tijdens onze training heeft Nocilla geleerd dat ze snoepjes kan verdienen door gewenst gedrag te stellen en zo konden haar baasjes haar nog verder thuis trainen. 

In ieder geval is er weer een hondenleventje gered en kan Nocilla nog jaren een heerlijk leven leiden bij liefdevolle baasjes!

HONDENTAAL: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen!

 

GRATIS PDF: de belangrijkste signalen van je hond die we vaak misverstaan en hoe er op inspelen om een uitstekende band te creëren.

+ BONUS: interactieve hondentaal checklist 

Gelukt! Kijk snel je (spam)-inbox na en bevestig je e-mail adres 📩

Vul hierboven je gegevens in en ontvang meteen de gratis pdf in je (spam)-inbox!
*Je gegevens zijn veilig.

2 thoughts on “Nocilla, een speels en energiek Spaans straathondje leert om ook rustig te kunnen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *