0
Your Cart

Tips om ’trekken aan de lijn’ af te leren

Honden zijn niet geboren aan een leiband. Mooi aangelijnd meewandelen is dus geen natuurlijk gedrag maar kan wel perfect aangeleerd worden. Wanneer je begrijpt waarom je hond aan de lijn trekt is het al veel makkelijker om hem duidelijk te maken dat hij niet mag trekken.

1. Wees consequent voor jezelf maar ook voor anderen

Al van toen ze een pup waren hebben mensen de hond gevolgd als de lijn op spanning stond en zo denkt hij dat hij mag trekken. Door de hond te belonen wanneer hij naast je loopt en hem te ontmoedigen als hij trekt, zal hij na verloop van tijd leren om met een losse lijn te wandelen. Dit moet wel consequent aangeleerd worden want als jijzelf of iemand anders het trekken soms toch toelaat, leert hij het nooit. Elke centimeter dat een hond kan trekken is een beloning want hij raakt waar hij wil.

2. Zorg dat je hond geen opgebouwde energie heeft

Wanneer je hond te veel energie heeft, neemt zijn instinct het over en kan hij eenvoudigweg niet rustig naast je lopen. Hij moet dan eerst kunnen rennen, springen en spelen om de overschot aan energie en de jachtdrift kwijt te raken. Pas dan kan hij zich concentreren op wat jij hem wil duidelijk maken. Niet trekken vraagt inzicht en zelfbeheersing van de hond en daar komt hij pas aan toe wanneer hij niet meer de drang voelt om te rennen. Het kan zijn dat je je hond dus een drietal dagen heel veel moet laten lopen bijvoorbeeld op een omheinde hondenweide vooraleer je nog maar aan de training kan beginnen.

3. Sta markeergedrag niet toe

Honden die op de wandeling overal kleine plasjes doen, zijn bezig met het afbakenen van hun terrein. Ze gaan dan intensief overal snuffelen om te checken waar er andere honden gemarkeerd hebben en vaak plassen ze hier dan over. Zeker seksueel actieve honden gaan dit gedrag extreem vertonen omdat ze op die manier denken een sekspartner te kunnen vinden. Als eigenaar kan je dit gedrag beter niet toelaten. Je kan reu’s en teven perfect leren om in het begin en op het einde van de wandeling een keer te plassen op bevel. En verder hoeft er niet geplast te worden.

HONDENTAAL: leer je hond begrijpen en ontdek wat hij je echt wil vertellen!

 

GRATIS PDF: de belangrijkste signalen van je hond die we vaak misverstaan en hoe er op inspelen om een uitstekende band te creëren.

+ BONUS: interactieve hondentaal checklist 

Gelukt! Kijk snel je (spam)-inbox na en bevestig je e-mail adres 📩

Vul hierboven je gegevens in en ontvang meteen de gratis pdf in je (spam)-inbox!
*Je gegevens zijn veilig.

4. Oefen op aandacht

Een jonge pup kijkt nog veel naar omhoog omdat hij geleerd heeft dat de mens eten brengt maar wanneer je het omhoog kijken niet bevestigt (bijvoorbeeld door een snoepje) zal de hond zich hoe langer hoe meer op de omgeving gaan richten. Daar is immers veel te zien en te snuffelen. Als je wil leren dat de hond niet aan de lijn trekt, zal je terug goed moeten oefenen om meer met jou bezig te zijn. Het kan dan helpen om hem te bevestigen met je stem of met een snoepje wanneer hij naar jou kijkt.

5. Zorg dat jij de leider bent

Er kan competitie ontstaan tegenover de eigenaar of tegenover andere honden die ook meewandelen. De hond wil zogezegd ‘kop trekken’. Hij wil dus vooraan lopen om te laten zien dat hij aan de leiding is. Bij dergelijke honden helpt het om duidelijk te maken dat jij de leider bent.

6. Zorg voor de juiste halsband en leiband

Door gebruik van halsband en leiband die niet bij je hond past, kan het zijn dat je het trekken nooit onder controle krijgt. Het is belangrijk om uit te zoeken hoe sensitief je hond is en op welk soort band hij het beste reageert.
Wanneer je weet wat de oorzaak is van het trekgedrag en je hebt wat kennis over hoe je een hond het trekken kan afleren, is het niet zo moeilijk en kan een hond die al jarenlang aan de lijn trekt zelfs nog leren om mooi naast te lopen. Wanneer het je zelf niet lukt, ga dan te rade bij een deskundige hondentrainer of gedragstherapeut die samen met jou kan uitzoeken wat er aan de hand is en die kan tonen hoe je best te werk gaat.

Veel succes!

One thought on “Tips om ’trekken aan de lijn’ af te leren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *