0
Your Cart

Vijf redenen waarom je hond niet altijd wil gehoorzamen

Honden zijn op bepaalde vlakken intelligent maar om invloed uit te oefenen op hun gedrag moet je met de volgende zaken rekening houden, anders verkrijg je geen resultaat.

1. Je hond omkopen met snoepjes om hem te laten gehoorzamen werkt niet.

Een hond trainen met snoepjes is ok wanneer je dit op de juiste manier doet . Als je echter eerst het snoepje laat zien en dan pas het commando geeft, heb je veel kans dat je een hond krijgt die enkel nog iets voor je wil doen wanneer hij eerst een snoepje te zien krijgt of wanneer je doet alsof je een snoepje gaat nemen. Dus hou best het snoepje op je rug of laat het in je zak zitten, eerst moet hij gehoorzamen en dan pas komt de beloning.

2. Een hond is een roedeldier dat een leider nodig heeft.

Een hond heeft de neiging om in termen van leiderschap te denken: ofwel ben jij de leider, ofwel zal hij zich als leider opwerpen.  Samenleven in een democratie past nu eenmaal niet in zijn hondenbrein.  Als je doorheen de dag je hond voortdurend op zijn wenken bedient en je hem verwent op de foute manier, krijgt hij het idee dat hij van jullie beiden de leider is en dan zal hij niet gehoorzamen op het moment dat je iets wil waarvan hij het nut niet inziet.

3. Altijd trainen op dezelfde plaats, zorgt ervoor dat de hond alleen daar gehoorzaamt.

Als je alleen op een hondenschool met de hond traint, of alleen in je huiskamer kan het zijn dat hij daar perfect gehoorzaamt. Maar het is ook nodig om de gehoorzaamheidsoefeningen op andere plaatsen in te trainen waar er afleiding is zodat hij leert dat hij altijd en overal moet luisteren. Je ziet bijna nooit mensen op straat of in parken oefenen terwijl dat juist heel erg nodig is.

4. Honden worden geboren met jachtdrift.

Een hond is een roofdier en jagen is nog steeds zijn eerste natuur.  Wanneer er iets is dat jachtdrift uitlokt (vb. een konijn, een kip, een jogger, een bal…) dan heeft hij op dat moment minder de neiging om te gehoorzamen. Het is dus heel belangrijk om met een hond te oefenen in de buurt van die zaken waar hij door geboeid wordt. In het begin kan je bijvoorbeeld oefenen wanneer er wat verder een kip rustig in een hok zit, later oefen je wanneer er kippen rondlopen enz…

5. Een angstige hond kan moeilijk gehoorzamen.

Wanneer je een hond hebt die angstig is, bijvoorbeeld door een slechte socialisatie in zijn eerste levensweken of een trauma, kan het zijn dat hij voortdurend bezig is met checken of hij wel veilig is. Op dat moment kan hij dus niet goed gehoorzamen want zijn instinct vertelt hem dat hij klaar moet zijn om te vluchten. Door een intensieve training en veel gewenning kan je dit meestal nog wel verbeteren.

Om een altijd-gehoorzame hond te krijgen is het dus belangrijk om niet alleen met snoepjes te trainen in je huiskamer maar ook buiten op plaatsen waar hij afgeleid is.

Veel success!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *